Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Aquila nipalensis Hodgson, 1833

Nederlandse naam:
Steppearend

Vogelgroep:
Arenden

Veldkenmerken. 72-83 cm, spanwijdte 145-172 cm. Formaat van Keizerarend; forser en met langere vleugels dan Bastaard- en Schreeuwarend. Staart korter dan Keizerarend maar langer dan van andere twee. Beigebruine tot donkerbruine onderzijde met donkere bandering op blekere grijze slag- en staartpennen. Bovenvleugeldekveren variabel, meestal lichter dan slagpennen. Diffuse vlek op handpenbases groter dan bij Bastaard- en Schreeuwarend. Ongeveer 75%van de individuen heeft bleke vlek op rug en bleke achterkop. Juveniel heeft kenmerkende brede witte band over midden van ondervleugel.

Geluid. Roep lijkt op blaffen van hond; ook fluitend geluid, als van Bastaard- en Schreeuwarend.

Voorkomen. Centraal-Azië, westelijk tot in Europa.

Habitat. Laagland- en bergsteppe.

Voedsel. Gespecialiseerd op grondeekhoorns, Siesels en Hazen tijdens broedtijd, maar eet ook andere zoogdieren, vogels, reptielen en aas. In overwinteringsgebied in Afrika eet adult allerlei gewervelden en aas en jong vooral termieten en jonge vogels.

Steppearend (Aquila nipalensis)