Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Polysticta stelleri (Pallas, 1769)

Nederlandse naam:
Stellers Eider

Vogelgroep:
Duikeenden

Veldkenmerken. 43-47 cm. Veel kleiner dan Eidereend, met meer vierkante kop. Adult mannetje heeft witte/lichtgroene kop, zwarte vlek rond oog, groen kuifje aan weerszijden van kruin, en zwarte kin, keel en nekband. Bovendelen donker en wit gestreept, onderdelen beigebruin met ronde zwarte vlek aan weerszijden van borst. Vrouwtje donker roodbruin met paarsachtige armpennen en tertials en brede witte vleugelstrepen, spiegel omgrenzend (als bij Wilde Eend). Juveniel iets bleker dan vrouwtje. Mannetje in eclipskleed lijkt op vrouwtje maar met aanzet van kop- en nektekening. Vaak in dichte groepen, duiken tegelijk.

Geluid. Zwijgzaam. Vrouwtje heeft ’s winters gutturale roep.

Voorkomen. Arctisch Rusland, mogelijk in Noord-Noorwegen.

Habitat. Broedt in toendrazone nabij langs arctische kust.

Voedsel. Zoutwaterongewervelden, maar eet ook zoetwaterinsecten.

Ei. Ongetekend, stomp-ovaal, bleek olijfkleurig tot olijfbruin. Formaat 61 x 45 mm (56-68 x 38-48), gewicht 55 g (52-59).

Stellers Eider (Polysticta stelleri)