Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Turdus merula Linnaeus, 1758

Nederlandse naam:
Merel

Vogelgroep:
Lijsters

Veldkenmerken. 25 cm. Mannetje eenvoudig herkenbaar aan geheel zwarte verenkleed met gele of oranje snavel en oogring. Vrouwtje meer variabel, donker aardbruin, met lichte keel en warmbruine of rossigbruine borst en buik, onduidelijk zwart gevlekt en gestreept. Lange afgeronde staart, vleugels ronder dan van andere lijsters. Juveniel lijkt op adult vrouwtje, maar is meer oranjebruin en zwaarder gevlekt en gestreept, met, ook op de bovendelen, lichtgele vlekjes. Meestal alleen of in paren, maar soms op trek in kleine groepjes. Zingt van geëxponeerde zangpost, zoals dak, antenne of boomtop.

Geluid. Verschillende roepen, zoals ’pink pink’, ’tjsoek tsjoek’, dun ’tsrie’ en luide ratel. Zang gevarieerd met melodieuze fluitende tonen, niet herhalend zoals Zanglijster dat doet.

Voorkomen. Zeer algemeen.

Habitat. Diverse habitats voor, zolang er voldoende dekking aanwezig is in vorm van goed bebladerde bomen en dicht struikgewas. Komt voor in open loofbos, parken, groene voorsteden, maar ook hoger in de bergen en in afgelegen gebieden. In dergelijke gebieden zijn de dichthedenlager.

Voedsel. Ongewervelden, waaronder veel regenwormen, en vruchten.

Merel (Turdus merula)