Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

glanzende houtmier

Lengte 4-7 mm, januari-december.

Kenmerken
Opvallend sterk glanzende, zwarte schubmier (264 3a g).

Voorkomen
Wijd verspreid in droge bossen, langs bosranden en in tuinen.

Levenswijze
De soort nestelt bij voorkeur in holle boomstammen. De werksters knagen holten in het hout en vullen deze op met een zwartachtige kartonmassa, die ze zelf produceren uit houtsplinters en aarde met toevoeging van secreten en suikerhoudende sappen. Het individuenrijke nest heeft holle ruimten met veel kamers (264 3b g) en meerdere koninginnen. Voedsel bestaat uit zoete afscheidingen van bladluizen, die vaak hoog in bomen worden bezocht. De terugkerende werksters hebben opgezwollen achterlijven vol met voedsel (264 3a g).

Glanzende houtmier (Lasius fuliginosus)